2025 Yılı Türkiye İhracatında Çifte Rekor Başlangıcı

Türkiye’nin ihracat verileri, 2025 yılının çifte rekorla başladığını gösterdi. Buna göre, 21.2 milyar dolarlık ocak ayı ihracatı, tarihin en yüksek ocak ayı verisi oldu. Yanı sıra ocak ayında yapılan mal ihracatında da rekor seviyeye ulaşıldı. Türk ihracatçılar, yeni yıla çifte rekorla başladı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ocak ayı dış ticaret verilerine ilişkin, “2025 yılına ihracatta çifte rekorla başladık. Ocak ihracatımız yüzde 5.8 artışla 21.2 milyar dolara yükseldi” dedi. Bakan Bolat, “Kırdığımız bir diğer rekor yıllıklandırılmış mal ihracatımızda olmuştur. 2025 Ocak itibarıyla son 12 ayda yıllıklandırılmış mal ihracatımız, 263 milyar dolara yükselmiştir” diye konuştu.
Geçen yılki dış ticaret verileri hakkında bilgi veren Bolat, Türkiye’nin mal ihracatında dünya toplam ihracatından aldığı payı yüzde 1.08’e, hizmetler ihracatındaki payını da yüzde 1.35’e yükseltmeyi başardığını dile getirdi. “Mal ihracatı olarak baktığımızda 31 vilayetimiz 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı, 55 vilayetimizde ihracatımızı artırdık.” dedi.
İhracatçı firma sayısında büyük bir artış yaşandı. Bu sayı 180 bin 544’e yükseldi. 220’den fazla ülkeye/bölgeye 12 bin 806 ürün ihraç edildi. 2024’te orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin ihracatındaki payı yüzde 41.1’e ulaştı. E-ihracatın değer olarak toplamı 6.4 milyar dolara ulaştı.” şeklinde konuştu.
Ömer Bolat, son 20 ayın 13’ünde aylık ihracat rekorları kırıldığına dikkat çekti. Aylık 30 milyar dolar ve üstünde gerçekleşen ithalat rakamı ise 30 milyar doların altında tutuldu. Bolat, ayrıca son 20 ayın 13’ünde dış ticaret açığının da azaldığını söyledi.
Bu yıl ocakta AB’ye ihracatın yüzde 6.9 arttığını ve 8.9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Bolat, “AB’nin son 11 ayda dünyadan ithalatının yüzde 4.2 gerilediği bir ortamda, ülkemizin bu pazara ihracatının artıyor olmasının öneminin altını çizmek isterim.” dedi.
ABD seçimlerinin ardından iş başına geçen hükümetin tarifeleri güçlü bir şekilde kullanacağının anlaşıldığına dikkati çeken Bolat, “Nitekim Kanada ve Meksika’ya yüzde 25, Çin’e yüzde 10 olmak üzere ilave tarife düzenlemesi devreye konulmuştur.” dedi. Bu ve benzeri misilleme tedbirleri karşısında, ülkenin menfaatlerini korumak üzere çalışmalar sürdürülecek.
Euro-dolar paritesinde dolar lehine bir gelişme gözlenmekte. Türkiye’nin ihracatının yüzde 50’sinden fazlasının Avrupa bölgesine yapıldığını düşündüğümüzde, geçen yıl ocakta ortalama 1.09 olan parite bu yıl ocak ayında 1.04’e gerilemiştir. Dolar bazında yaklaşık 484 milyon dolar kayıp getirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçen yıl limanlarda elleçlenen yük miktarının bir önceki yıla göre yüzde 2 artarak 531 milyon 737 bin 358 tona ulaştığını bildirdi. Uraloğlu, yazılı açıklamasında, bölge liman başkanlıkları bazında ise 2024’te en fazla yük elleçlemesinin 86.3 milyon ton yük ile Aliağa’da yapıldığını ifade etti.
Bu veriler, Türkiye’nin dış ticaretinin gelişimini ve ihracat potansiyelini göstermektedir. İhracatın artışı, ülkenin ekonomik büyümesine önemli katkılar sağlamaktadır. Türkiye, ihracatını artırarak uluslararası pazarda daha güçlü bir konuma ulaşmayı hedeflemektedir.