İmamoğlu'nun Beylikdüzü'ndeki İmar Usulsüzlüğü: 4.7 Milyar TL Rant

Son dakika haberi: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmalar kapsamında Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü'nde yaptığı imar usulsüzlükleri gündeme geldi. 4.7 milyar TL'lik rant sağlandığı iddia ediliyor. İmamoğlu'nun başkanlık döneminde yapılan bu uygulamalar, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.
Ekrem İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde, 2007 yılında Beylikdüzü Cumhuriyet Mahallesi'nde D-100 karayoluna cephede bulunan 125 ada 2 parsel ve 124 ada 3 parselde 44 bin metrekarelik boş alana imar düzenlemesi yapıldı. Bu düzenleme ile emsal 3 yükseklik serbest konut alanı olarak belirlendi. Ancak, yapılan uygulamalarla mimari projede emsal 3.9 yükseklik serbest uygulaması gerçekleştirildi.
Bu durum, 68 bin metrekarelik ek inşaat alanı kazanılmasına ve fazladan 680 dairenin yapılmasına yol açtı. İmamoğlu'nun başkanlığında yapılan bu usulsüzlükle, 'Kameroğlu Metrohome Suits'te 4 milyar 760 milyon TL'lik rant sağlandığı iddia ediliyor. Bu durum, yerel yönetimlerin denetim eksikliklerini gözler önüne seriyor.
AK Parti Beylikdüzü Belediye Meclis Üyesi Muhammed Ömer Tüncel, proje kapsamında ciddi usulsüzlüklerin yaşandığını belirtti. 21 Ocak 2007 tarihinde İBB tarafından onaylanan imar planında söz konusu parsellerin emsal 3, yükseklik serbest konut alanı olarak belirlendiğini ifade etti. Tüncel, '18 Ağustos 2016 tarihinde verilen yapı ruhsatlarında mimari projelerde emsal 3 yerine 3.9 olarak uygulandı' dedi.
Tüncel, bu değişiklikle yaklaşık 68 bin metrekarelik ek inşaat alanı kazanıldığını ve bunun yaklaşık 680 adet fazladan daireye denk geldiğini vurguladı. Elde edilen bu farkla yaklaşık 4 milyar 760 milyon TL değerinde rant sağlandığını belirtti. Bu durum, yerel yönetimlerin şeffaflık ilkesine ne kadar bağlı olduğunu sorgulatıyor.
İmar planında parsel alanı oranında artış yapılabilmesi için ilgili plan notlarının 23.5 maddesinde kentsel dönüşüm sağlamak amacıyla yalnızca artış yapılabileceği belirtilmiştir. Ancak, bu parsellerde taban oturumu katsayısı bulunmadığı için imar planına göre artış uygulanması mümkün olmamaktadır. İmamoğlu'nun başkanlık döneminde bu kurallara aykırı bir uygulama yapılmıştır.
Tüncel, 'Oysaki bu parsellerde taban oturumu katsayısı olmayıp emsal vardır. Yani bu parsellerde imar planına göre artış uygulanması mümkün olmamasına rağmen İmamoğlu'nun belediye başkanı olduğu dönemde böyle bir uygulama yapılmıştır' ifadelerini kullandı. Bu durum, kamuoyunda büyük bir tartışma yaratmaktadır.
İmamoğlu'nun Beylikdüzü'ndeki imar usulsüzlükleri, kamuoyunda büyük bir tepkiyle karşılandı. Bu tür uygulamaların, yerel yönetimlerin güvenilirliğini zedelediği düşünülmektedir. İlgili makamların bu konudaki denetimlerinin artırılması gerektiği vurgulanmaktadır.
İmar artışı verildikten kısa bir süre sonra başka bir projeden villa alındığı iddiaları da dikkat çekmektedir. Bu durum, kamuoyunda daha fazla sorgulanmaya neden olmaktadır. İlgili soruşturmaların sonuçları merakla beklenmektedir.