Merkez Bankası Faiz İndirimleri ve Enflasyon Beklentileri Üzerine Açıklamalar

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, faiz indirimlerinin enflasyon görünümüne bağlı olarak gerçekleştirileceğini açıkladı. Karahan, enflasyon tahminlerinin güncellendiğini ve 2025 yılı için enflasyonun %24 seviyesinde gerçekleşeceğini öngördüklerini belirtti. Ayrıca, hane halkı ve reel sektör beklentilerinin düştüğünü ifade etti.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, faiz indirimlerinin miktarının ve sayısının enflasyon görünümüne bağlı olduğunu vurguladı. “Biz, bunun erken olduğunu düşünerek, iletişim kanallarını kullanarak erteledik” diyen Karahan, enflasyon görünümünde bir bozulma olması durumunda her türlü seçeneği değerlendireceklerini belirtti. Ayrıca, mevcut verileri ve öngörüleri dikkate alarak indirim için uygun bir zamanlama yaptıklarını ifade etti.
Karahan, “Faiz kararlarını verirken her zaman olduğu gibi bundan sonra da enflasyon gerçekleşmelerine ve ana eğilime bakıyoruz” diyerek, talep koşullarında bir gevşeme olmaması gerektiğini vurguladı. Hane halkı ve reel sektör beklentilerinin düştüğünü belirten Karahan, bu durumun enflasyon görünümünü etkileyeceğini açıkladı.
Karahan, 2025 yılı için enflasyon tahminlerinin %24 seviyesinde gerçekleşeceğini, 2026 yılı için ise %12 olarak koruduklarını açıkladı. “Enflasyonun 2027 yılında %8'e geriledikten sonra orta vadede %5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedefliyoruz” dedi. Bu tahminlerin alt ve üst noktalarının 2025 yılı için %19 ve %29, 2026 yılı için ise %6 ve %18 olarak belirlendiğini ifade etti.
Karahan, güncellemelerin hane halkı ve fiyatlama davranışları üzerinde etkili olacağını düşündüklerini belirtti. “Farklı kesimler, farklı enflasyon dinamiklerine maruz kalıyor” diyen Karahan, piyasa katılımcılarının gelen verilere ve uygulanan politikalara göre beklentilerini oluşturduğunu vurguladı.
Merkez Bankası Başkanı, kira enflasyonunun çeşitli nedenlerle diğer hizmet kalemlerinden ayrıştığını belirtti. “Yeni sözleşmelerdeki artış oranlarının, TÜFE'deki mevcut yıllık kira enflasyonunun altında kaldığını vurguladı. Ocak ayındaki kira enflasyonundaki dönemsel artışın ise kira sözleşme yenileme oranındaki yükselişten kaynaklandığını açıkladı.
Karahan, “Enflasyon beklentileri, dezenflasyon patikamızın üzerinde seyretmekle birlikte, gerilemeye devam ediyor” diyerek, son dönemde tüketici ve firmaların enflasyon beklentilerindeki düşüşü izlediklerini belirtti. Hanehalkı enflasyon beklentilerinin 20 puan, firmaların beklentilerinin ise 10 puan düştüğünü ifade etti.
Fatih Karahan, rezerv güçlendirme çalışmalarının sürdüğünü ve bu konuda mesafe kat ettiklerini belirtti. “Geçen sene ocak ayında 726 ton gibi bir altın rezervimiz vardı. Şu anda 765 tona çıkmış durumda” dedi. Altın fiyatlarındaki artışın rezervleri olumlu etkilediğini ifade eden Karahan, piyasa koşulları elverdiğince rezerv biriktirmeye devam edeceklerini açıkladı.
Karahan, “Ağustos ayından itibaren, sterilizasyon amaçlı satım yönlü swap işlemlerine başladık” diyerek, brüt rezervlerin 42 milyar dolar artış gösterdiğini belirtti. “Türk lirası varlıklara olan ilgi ve güven devam ediyor” diyerek, KKM'nin mevcut seviyesinin yıl içinde tüzel kişileri önceleyecek şekilde sonlandırılacağını vurguladı.