Tayvanlı çelik boru üreticisi YC Inox, Türkiye'de 80 milyon dolarlık bir yatırım yaparak çelik boru üretimine adım attı. Bu yatırım, Türkiye'nin çelik üretiminde önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'nin ham çelik üretimi 2024 yılı itibarıyla %11,2 oranında artarak 33,9 milyon ton seviyesine ulaştı.
Kasım 2024 verilerine göre, Türkiye yurtdışına 709 milyon dolarlık çelik satışı gerçekleştirdi. Ancak, ithalat 1,2 milyar dolar olarak açıklandı. Bu durum, Türkiye'nin çelik sektöründe aylık bazda yaklaşık yarım milyar dolar dış ticaret açığı vermesine neden oldu. Yeni yatırımlarla bu açığın azaltılması hedefleniyor.
YC Inox, Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde 53 bin metrekarelik bir alanda fabrikasını kurdu. Fabrikada 400'den fazla kişi istihdam ediliyor. İlk fazda yıllık üretim kapasitesi 20 bin ton olarak belirlenirken, tüm fazlar tamamlandığında toplam kapasite 30 bin tonun üzerine çıkacak.
Tayvanlı şirket, bu tesisle birlikte Türkiye'yi Avrupa, Asya ve Afrika'yı kapsayan bir üretim merkezi haline getirmeyi planlıyor. Üretim, bu bölgelerdeki talebe yönelik gerçekleştirilecek. YC Inox, paslanmaz çelik boru, profil, sac, levha, bobin, lama ve köşebent ürünlerine yönelik 3 tesis daha planlıyor.
Tayvanlı YC Inox, daha önce kesme ve yapısal boru tesisini üretime almıştı. Üç farklı birimin devreye girmesiyle birlikte, dünyanın ikinci büyük paslanmaz çelik boru üreticisi unvanını elde edecek. Bu durum, Türkiye'nin çelik sektöründeki rekabet gücünü artıracak.
Özellikle, Japon Toyo Kohan ile yapılan ortaklıkla Türkiye'de yüksek katma değerli yassı çelik üretimi gerçekleştiriliyor. Bu tür özel üretimler, Türkiye'nin çelik sektöründe önemli bir yer edinmesine yardımcı oluyor.
YC Inox, Türkiye'de yatırım yapan ilk Tayvanlı şirket değil. 2018 yılında Taiwan Cement Corporation, OYAK Çimento'nun %40 hissesini 640 milyon dolara satın almıştı. Bu yatırım, Tayvanlıların Türkiye'deki ilk büyük yatırımı olarak kaydedildi.
Taiwan Cement, 1946 yılında Taipei'de kurulmuş olup, Tayvan'da 11, Çin'de ise 65 milyon ton çimento üretim kapasitesine sahiptir. Grubun enerji ve kimya sektörlerinde de yatırımları bulunuyor. Tayvanlı şirketlerin Türkiye'deki yatırımları, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlıyor.