Öcalan'ın Çağrısı ve PKK'nın Silah Bırakma Süreci Üzerine Değerlendirmeler

img
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısı sonrası, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın silah bırakma süreci tartışılıyor. Nagehan Alçı, Kandil'deki direnişin etkilerini değerlendiriyor.

Öcalan'ın Çağrısı ve PKK'nın Silah Bırakma Süreci Üzerine Değerlendirmeler

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısı sonrası, DEM Partili Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan'dan oluşan İmralı heyeti, Abdullah Öcalan ile ikinci kez görüştü. Bahçeli, terör örgütünün silah bırakma açıklaması yapması gerektiğini belirtti. Ancak DEM Parti, beklenen açıklamayı yapmadı.

İmralı Heyetinin İkinci Görüşmesi

DEM Partili Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan, Abdullah Öcalan ile ikinci kez bir araya geldi. Bu görüşme, terör örgütü PKK'nın silah bırakma sürecinin önemli bir parçası olarak değerlendiriliyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu görüşmenin ardından terör örgütünün silah bırakma açıklaması yapması gerektiğini vurguladı. Ancak, DEM Parti'nin bu konuda herhangi bir açıklama yapmaması dikkat çekti.

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, Kandil'deki bir grubun Abdullah Öcalan'a direndiğini ve silahları gömme noktasında olduklarını ifade etti. Alçı, bu durumun, Abdullah Öcalan'ın çağrısının karşılık bulabilmesi için Kandil ve YPG'nin uyumlu bir noktaya gelmesi gerektiğini belirtti. Bu bağlamda, Nevruz'a kadar bir çağrı gelmezse devletin tepkisinin sert olacağına dikkat çekti.

Kandil'deki Direniş ve Sorunlar

Nagehan Alçı, Kandil'deki bir grubun Abdullah Öcalan'a direnip, silahları gömmek istemediğini ifade etti. Bu durum, sürecin uzamasına neden olan bir sorun olarak değerlendiriliyor. Alçı, Suriye'deki yapının Abdullah Öcalan'ın sözünü daha kolay dinlediğini belirtti. Ancak, Kandil'deki direnişin bu süreci olumsuz etkilediği düşünülüyor.

Alçı, Abdullah Öcalan'a yapılan ziyaretin ardından beklenen silah bırakma çağrısının gelmemesinin nedenini Suriye'deki durumun karmaşası olarak açıkladı. YPG'nin merkezi hükümete silahlarını teslim etme stratejisinin henüz hayata geçmediğini belirtti. Bu durum, Abdullah Öcalan'ın beklenen çağrısını yapamamasına yol açıyor.

Devletin Beklentileri ve Tepkileri

Şubat ayının ortasında, Abdullah Öcalan'ın silahları gömme çağrısının yapılması bekleniyor. DEM heyetinin çalışmaları ve devletin beklentileri bu yöndeydi. Ancak, Kandil ve Suriye'deki direnişin devam etmesi, bu sürecin ilerlemesini engelliyor. Alçı, bu durumda Abdullah Öcalan'ın liderliğini sorgulatmamak adına çağrı yapmadığını düşündüğünü ifade etti.

Devletin tepkisinin sert olacağına dair uyarılarda bulunan Alçı, PKK'nın direnişi durumunda sert yöntemlere başvurulabileceğini belirtti. Bu durum, Türkiye'nin barışı için kritik bir öneme sahip. Alçı, barış sürecinin sağlanması adına bu tür direnişlerin olmaması gerektiğini vurguladı.

Bize Ulaşın