Gaziantep'in Ulaşımında Yeni Dönem: Milli Banliyö Tren Seti Yolda

Gaziantep'in şehir içi ulaşımını güçlendirmek amacıyla Milli Banliyö Tren Seti Projesi'nin ilk seti yola çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, projenin detaylarını açıkladı. İlk set, Gaziray Projesi kapsamında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilmek üzere Sakarya’dan hareket etti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli Banliyö Tren Seti Projesi'nin ilk setinin üretiminin tamamlandığını duyurdu. Bakan, “Milli Banliyö Treni Projesi’nin ilk seti Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilmek üzere Sakarya’dan yola çıktı.” ifadelerini kullandı. Bu proje, Gaziantep’in şehir içi ulaşımını sağlamak amacıyla hayata geçirildi.
Uraloğlu, Gaziray Projesi kapsamında hizmete sunulacak olan tren setlerinin, şehir içi ulaşımda önemli bir rol oynayacağını belirtti. Projenin, yerli üretimle desteklenmesi, Türkiye’nin ulaşım altyapısına katkı sağlayacak.
Yeni tren setlerinin işletme hızı saatte 90 kilometre olarak belirlendi. Uraloğlu, “Tamamen yerli ve milli olarak geliştirilen Tren Kontrol ve Yönetim Sistemi ile Cer Sistemleri ile donatılan araçlar, güvenlik, ergonomi ve yolcu konforu açısından modern ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandı.” dedi.
Her bir set, ikisi sürücü kabinli olmak üzere dört araçtan oluşuyor ve toplamda bin yolcu taşıma kapasitesine sahip. Uraloğlu, bu tren setlerinin konfor ve güvenliğin yanı sıra teknolojik ekipmanlarla donatıldığını vurguladı.
Uraloğlu, TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürlüğü tarafından geliştirilen kritik sistemlerin, yerli imkânlarla üretileceğini belirtti. “Gaziray Projesi için üretilen Milli Banliyö Tren Seti ile ithalatı azaltarak Türkiye’nin banliyö taşımacılığına yönelik ihtiyacını yerli imkânlarla karşılamayı hedefliyoruz.” dedi.
Bu projeyle birlikte, bakım ve onarım süreçlerinin kolaylaşması ve maliyetlerin düşmesi bekleniyor. Ayrıca, üretilen tren setleri ile ihracat yapılarak ülke ekonomisine katkı sağlanması amaçlanıyor.