Gaziray Projesi ile Yerli Banliyö Tren Setleri Tarihe Damga Vuruyor

img
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gaziray'da kullanılacak ilk milli banliyö tren setinin test sürüşünü gerçekleştirdi. Proje, yerli üretimle ulaşımda devrim yaratmayı hedefliyor.

Gaziray’da Kullanılacak İlk Milli Banliyö Tren Seti Raylara Çıktı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gaziray’da kullanılacak ilk Milli Banliyö Tren Setinin teslim törenine katıldı ve ilk test sürüşünü gerçekleştirdi. Bakan Uraloğlu, bu projeyle birlikte yerli üretimle ulaşımda önemli bir adım atıldığını vurguladı. Her bir tren setinin bin yolcu kapasitesine sahip olduğunu belirtti.

Milli Banliyö Tren Setleri Üretimi

Bakan Uraloğlu, “Milli banliyö trenlerimizi kendimiz üreterek tarihe damga vuran bir süreç yaşıyoruz.” dedi. Gaziray projesi kapsamında toplamda 112 kilometre yeni demiryolu hattı inşa edildi. Bu proje, Gaziantep’in ulaşım altyapısına büyük katkı sağlıyor.

Gaziray, 2022 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle açıldı. Bakan Uraloğlu, “Gaziray Elektrikli Tren Setleri Türkiye'nin yerli raylı sistem teknolojisinde geldiği noktayı göstermesi açısından çok önemli bir kilometre taşıdır.” ifadelerini kullandı.

Ulaşımda Modernizasyon

Gaziray projesi, kent merkeziyle sanayi bölgelerini birbirine bağlayarak şehir içi trafiğine nefes aldırıyor. Uraloğlu, “25,5 kilometre güzergahta 2 adet hızlı tren hattı ve 2 adet banliyö hattı olmak üzere 4 hatlı elektrikli ve sinyalli demiryolu hattı inşa ettik.” dedi.

Son 23 yılda yerli sanayinin geliştirilmesiyle birçok stratejik alanda yüksek teknolojiye sahip milli ürünler ortaya çıkarıldı. Uraloğlu, “Bir zamanlar bayrak ipi üretemeyen Türkiye bugün dünyanın en önemli ve stratejik teknolojilerini üretiyor.” şeklinde konuştu.

Yerli Üretimle Güçlü Ulaşım

Bakan Uraloğlu, şehir içi toplu taşımada modern, güvenli ve konforlu bir ulaşım imkânı sunulduğunu belirtti. “Yerli üretimle güçlü ulaşım diyerek Gaziantep'in ulaşım altyapısının gücüne güç katıyoruz.” dedi.

Proje kapsamında tasarımı ve donanımı ile şehrin kültürel dokusunu yansıtan araçlar üretildi. Uraloğlu, “Antep baklavasından ilham alarak renklendirdiğimiz 32 vagondan oluşan 8 adet banliyö tren seti üretiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tren Setlerinin Özellikleri

Bakan Uraloğlu, her bir tren setinin işletme hızının saatte 90 kilometre olduğunu belirtti. Araç gövdeleri alüminyum olacak şekilde dizayn edildi. Her bir set 206’sı oturan yolcu olmak üzere toplam 1000 yolcu taşıma kapasitesine sahip.

Ayrıca, araç içinde 2 adet tekerlekli sandalye için ayrılmış bölüm bulunuyor. Uraloğlu, “Kör nokta kalmayacak şekilde konumlandırılmış her araç içinde toplam 16 adet iç, 4 adet dış güvenlik kamerası ve ses sistemi gibi ekipmanlarıyla da dikkat çekiyor.” dedi.

Gelecek Planları

Bakan Uraloğlu, Gaziantep’e 7 tren seti daha teslim edileceğini açıkladı. “İlk set haziran ayında, diğer 3 set ağustos ayında ve son 3 set ekim ayında teslim edilecek.” dedi.

Son 23 yılda Gaziantep’in ulaşım ve haberleşme altyapısına yaklaşık 124 milyar lira yatırım gerçekleştirildi. Uraloğlu, “Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projemizi başlattık, 2027 yılında tamamlamayı hedefliyoruz.” şeklinde bilgi verdi.

Havalimanı Gelişmeleri

Gaziantep Havalimanına yeni bir terminal binası inşa edildi. Yıllık 6 milyon yolcu kapasiteli bu terminal, 2024 yılında 3 milyon yolcuya yaklaşacak. Uraloğlu, “Havalimanımızdan 13 farklı lokasyona haftalık 149 uçuş operasyonu gerçekleşiyor.” dedi.

Uraloğlu, “Milliyetçi Hareket Partisi’nin desteği ile hükümetimizde ve belediyelerimizde durmadan yorulmadan vatanımıza, milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Bize Ulaşın