İstanbul'un Tarihi Hattı: Sirkeci-Kazlıçeşme ile 3,7 Milyon Yolcu Taşındı

Sirkeci-Kazlıçeşme hattı, 3 milyon 781 bin 26 yolcuya hizmet vererek İstanbul'un tarihi mirasını yansıtan önemli bir ulaşım projesi oldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hattın turizme katkısını vurguladı. 26 Şubat 2024 tarihinde hizmete açılan bu hat, İstanbul'un tarihi merkezlerinden geçiyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistemi'nin açılışında önemli bilgiler paylaştı. Hattın, İstanbul'un tarihi mirasını yansıtan bir güzergahta yer alması, turizme de katkı sağlıyor. Uraloğlu, “Hattımız İstanbul’un tarihi mirasını yansıtan bir güzergahta yer almasıyla turizme de katkı sunuyor” dedi.
8,3 kilometrelik hattın inşasında tarihi surlar ve diğer kültürel miras alanlarının korunarak, modern ulaşım ile tarihi dokunun uyumunun sağlandığı belirtildi. Uraloğlu, “Sirkeci, Cankurtaran, Kumkapı, Yenikapı, Cerrahpaşa, Kocamustafapaşa, Yedikule ve Kazlıçeşme olmak üzere 8 istasyonu kapsayan hattımız İstanbul’un tarihi ve kültürel mirasını yansıtan bir güzergâhta yer almasıyla turizme de önemli katkı sunuyor” şeklinde konuştu.
Sirkeci-Kazlıçeşme hattında günde toplam 83 sefer yapılıyor. Sabah 06.00’dan gece 23.00’e kadar 25 dakikalık aralıklarla hizmet veriliyor. Seyahat süresi Sirkeci-Kazlıçeşme arasında 17 dakika, Kazlıçeşme-Sirkeci arasında ise 19 dakika olarak belirlenmiştir. Uraloğlu, “E-32000 setleriyle işletilen hat, sefer başına bin 637 yolcu kapasitesine sahip” dedi.
Bu hat, İstanbul'un ulaşım ağını güçlendirirken, aynı zamanda tarihi güzellikleri de ön plana çıkarıyor. Uraloğlu, hattın açılışından bu yana 3 milyon 781 bin 26 kişinin taşındığını belirtti. Bu durum, hattın ne kadar yoğun bir talep gördüğünü gösteriyor.
Proje alanının toplam 215 bin metrekare olduğu ifade edildi. Çalışma alanının 92 bin 450 metrekaresinin demiryolu ulaşımı için kullanıldığı belirtildi. Geri kalan 122 bin 550 metrekare ise yaya yürüme alanı, bisiklet, scooter parkuru, dinlenme ve rekreasyon alanları olarak düzenlendi. Uraloğlu, “Bu kısmı vatandaşların yaya olarak kullanımına açarak İstanbul’a şehrin tam kalbinde büyük bir yeşil alan kazandırmış olduk” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, projenin kapsamı hakkında da bilgi verdi. “Projemiz kapsamında raylı sistem, yaya ve mikro mobilite araçları, sosyal aktivite alanları oluştururken, yaya ve karayolu alt geçitlerini de rehabilite ettik” şeklinde konuştu. Bu düzenlemeler, yaşam konforunu artırmayı hedefliyor.