Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kurtarma 19 ve 20 römorkörlerinin hizmete alındığını ve filodaki gemi sayısının 102’ye çıktığını duyurdu. Ayrıca, 2025 yılında 2 römorkör ve 6 botun daha hizmete alınacağı belirtildi. 2024 yılında römorkörlerden yaklaşık 135 milyon dolar gelir elde edilmesi hedefleniyor.
Bakan Uraloğlu, Kurtarma 19 ve 20 römorkörlerinin teslim alma töreninde yaptığı açıklamada, bu yeni römorkörlerin Türkiye'nin denizcilik alanındaki gücünü artıracağını ifade etti. Uraloğlu, "Filomuzdaki gemi sayısını 102’ye çıkardık" diyerek, yerli inşa edilen römorkörlerin modern teknolojiyle donatıldığını vurguladı.
Uraloğlu, 2025 yılına kadar 2 adet römorkör ve 6 adet botun daha hizmete alınacağını belirtti. Bu yatırımlar, Türkiye'nin deniz güvenliğini ve çevre koruma çabalarını güçlendirecek. Yeni römorkörlerin, acil müdahale ve kurtarma operasyonlarında etkin rol oynaması bekleniyor.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin denizcilik alanındaki başarılarını da aktardı. 2023 yılında limanlarda elleçlenen yük miktarının 525 milyon tona ulaştığını ve konteyner taşımacılığının 12,6 milyon TEU’ya yükseldiğini açıkladı. Ayrıca, Türk sahipli ticaret filomuz dünya sıralamasında 11. sırada yer alıyor.
Uraloğlu, "2025 hedefimiz, bu başarıyı daha da ileri taşıyarak Türkiye’yi dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına çıkarmak" dedi. Bu hedef doğrultusunda, denizcilik alanında yapılan yatırımların artarak devam edeceği ifade edildi.
Bakan Uraloğlu, İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın dünya deniz ticaretindeki önemine dikkat çekti. Son 20 yılda boğazlardan geçen gemi sayısının 1,9 milyona ulaştığını belirtti. 2024 yılı itibarıyla İstanbul Boğazı’ndan 38 bin 141, Çanakkale Boğazı’ndan ise 42 bin 280 gemi geçişi gerçekleşti.
Deniz güvenliğini artırmak için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün sürekli olarak gelişen teknolojiye ayak uydurduğunu ifade eden Uraloğlu, 2024 yılının ilk 11 ayında 225 can kurtarma operasyonu gerçekleştirildiğini ve 934 kişinin kurtarıldığını açıkladı.
Bakan Uraloğlu, son 22 yılda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne 400 milyon dolar yatırım yapıldığını belirtti. Bu yatırımların deniz araçlarına yapılan kesiminin 297 milyon dolar olduğunu ifade etti. Römorkörlerle 2024 yılında yaklaşık 135 milyon dolar gelir elde edilmesi bekleniyor.
Uraloğlu, yerli römorkörlerin yanı sıra yerli elektronik fener, şamandıra ve radar sistemleri ile deniz trafiğinin güvenliğini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Bu yatırımlar, Türkiye'nin denizcilik alanındaki rekabet gücünü artıracak.