Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı bütçe görüşmelerinde Türkiye'nin ulaşım projelerini açıkladı. 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattı tamamlanacak. Bakan Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde, ulaşım ve iletişim alanında önemli yatırımlar yapıldığını belirtti. 2024 yılında 118 milyar lira değerinde 51 projenin tamamlandığı ifade edildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, TBMM Genel Kurulu'nda 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'ni görüştü. Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım altyapısının güçlendirilmesi için önemli adımlar atıldığını vurguladı. 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattının tamamlanması hedefleniyor.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım ve iletişim ağını geliştirmeye devam ettiklerini belirtti. “Ülke satında 2 bin 3 şantiyede görev alan arkadaşlarımız ile birlikte toplam 223 bin çalışanımızla, karayolu, demiryolu, havayolu, denizyolu ve haberleşme projelerimizle ülkemizin ulaşım ve iletişim ağını her geçen gün geliştiriyoruz.” dedi. Bu projelerle birlikte, yük ve yolcu taşımacılığında daha hızlı ve güvenli bir dönem başlatıldığı ifade edildi.
Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı vizyonunun, hayallerin gerçek olduğu bir ifade olduğunu belirtti. “Bizim hayallerimiz raylarda hayat buluyor. 48 saatte rüya gibi bir yolculukla bütün Türkiye'yi hızlı trenle gezebileceğiz.” şeklinde konuştu. Bu hedefler, Türkiye'nin ulaşım alanındaki iddiasını artırıyor.
Bakan Uraloğlu, projelerin ekolojik dengeyi korumasına özen gösterdiklerini vurguladı. “Ulaştırmada küresel değişimleri de dikkate alarak gerçekleştirdiğimiz projelerle insanımızın yaşam kalitesini yükseltiyoruz.” dedi. Ayrıca, iklim değişikliğinin etkilerini önemseyerek, karbon emisyonunu hesaplayan ilk Bakanlık olduklarını belirtti.
Ulaşım politikalarının, afete dirençli ve net sıfır emisyon hedeflerini gözeterek planlandığını ifade eden Uraloğlu, “Tüm projelerimizin çevreye duyarlı ve ekolojik dengeyi korumasına özen gösteriyoruz.” şeklinde konuştu. Bu yaklaşım, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlıyor.
Uraloğlu, demiryolu projeleri hakkında detaylar verdi. “10 bin 948 kilometre olan ağımızı 13 bin 919 kilometreye çıkararak mevcut hatlarımızın büyük bölümünü elektrikli ve sinyalli hale getirdik.” dedi. Hızlı tren hatlarının açılmasıyla birlikte, ülke genelinde 92 milyon yolcuya hizmet verildiği belirtildi.
2028 yılına kadar demiryolu hat uzunluğunun 17 bin 287 kilometreye çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, 12 olan lojistik merkez sayısının 25’e çıkarılması planlanıyor. Bu projeler, Türkiye'nin ulaşım altyapısını güçlendirecek önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.
Bakan Uraloğlu, havayolu yatırımlarının da önemli olduğunu vurguladı. “26 olan aktif havalimanı sayısını 58’e yükselttik.” dedi. Ayrıca, havayolu terminal kapasitesinin 347 milyona çıkarıldığı belirtildi. Türkiye, Avrupa ve dünya havalimanları toplam yolcu trafiği sıralamasında önemli bir konumda yer alıyor.
Denizcilik alanında da yatırımlar devam ediyor. Tersane kapasitesinin 4,79 milyon detveyt tona çıkarıldığı ifade edildi. Türkiye, Türk sahipli filo büyüklüğünü artırarak dünya sıralamasında 11. sıraya yükseldi. Bu gelişmeler, Türkiye'nin ulaşım ve iletişim alanındaki hedeflerine ulaşmasını sağlıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, 2025 yılı içerisinde birçok projeyi tamamlayacaklarını belirtti. “Kınalı-Malkara Otoyolu, Adıyaman-Çelikhan Yolu gibi projelere başlayacağız.” dedi. Bu projeler, Türkiye'nin ulaşım altyapısını daha da güçlendirecek.
Sonuç olarak, Türkiye'nin ulaşım projeleri, ülkenin ekonomik kalkınmasına ve sosyal gelişimine önemli katkılar sağlayacak. Hızlı tren projeleri, demiryolu yatırımları ve havayolu gelişmeleri, Türkiye'nin uluslararası alandaki konumunu güçlendirecek. Ulaşım ve iletişim alanındaki bu yatırımlar, Türkiye Yüzyılı vizyonunun bir parçası olarak değerlendiriliyor.